I. Magyar Snooker Gála

Világsztárok testközelből

Több mint 25 év telt el azóta, hogy hazánkban a snooker valamelyik állócsillaga bemutatót tartott. Az akkor még igen előkelő helyen rangsorolt Steve Davis, és az azóta már eredményes pool játékosnak számító Allison Fisher járt Magyarországon. Ezek a rendezvények igen szűk körben, 50-100 fő előtt zajlottak. Szervezőjük a szakág akkori elnöke, Sebestyén Árpád volt. Azóta senkinek nem volt bátorsága belevágni egy hasonló vállalkozásba. 2017-ben azonban Buzás Gábor sport kommentátor – mellesleg szakágunk elnökségi tagja – húzott nagyot és egy speciális támogatási szisztémával tető alá hozott egy fantasztikus gálát, melyen világsztárok voltak jelen.Ha esetleg valaki nem tudná, Ali Carter, Neil Robertson és Michaela Tabb voltak a résztvevők. Egy délután alatt kétszer is megtöltötték az érdeklődők a Gerevich Aladár Sportcsarnokot. A nézők között ott ült Peter Ebdon világbajnok is.

Magyar érdekeltség is volt a gálán, hiszen első számú játékosunk Fenyvesi Zsolt és ifjú reménységeink Horváth Attila és Révész Bulcsú is egy-egy frame erejéig játszhatott a két klasszissal.

Fenyvesi Zsolt
Révész Bulcsú
Horváth Attila

Ők mindhárman elragadtatva nyilatkoztak arról, hogy mennyire nagy dolog is ez számukra, és hogy mekkora élmény ilyen szintű versenyzőket közvetlen közelről látni, játszani velük. Röpködtek a százas break-ek, de ilyet láthatunk a tévében sokszor. Viszont azt a döbbenetes profizmust, azt az elképesztő felkészültséget, amivel ezek a játékosok rendelkeznek, a televízió nem képes visszaadni.

Ezt nyomban meg is állapíthattuk, hiszen már másnap adásba került a két gála kb. 4 órás összefoglalója, melyben a szakkommentátor Pénzes László sporttársunk volt, és általa rengeteg érdekes információhoz juthatott, aki megnézte a műsort és még nem volt különösebben járatos a snooker világában. Egyébként azok is sok újat hallhattak, akik már régóta játszanak.

A tévés közvetítéshez még kötelezően meg kell jegyezni, hogy rendkívül élvezhető, magas színvonalú felvétel volt, simán össze lehetett téveszteni egy profi verseny közvetítésével. Tökéletes megvilágítás, remek tárgyi feltételek (azok a székek…). De egy adás atmoszférája teljesen más, mint az élő környezeté.

Számomra, mint oktatással is foglalkozó aktív játékos számára rengeteget jelentett közelről és élőben látni a két profi versenyzőt. Nagyon fontos volt hallani, hogyan szól egy tökéletes lökés élőben. Aki ért hozzá, tudja, hogy teljesen más, mint ahogyan egy amatőr lökés szól. A másik pedig talán a metronóm pontosságú megközelítés, beállás, vizírozás, és a lökés. Hát csak ámultam és bámultam. Azért az megnyugtatott, hogy Neil Robertson is kihagyja a könnyű feketét, ha belevakuznak a szemébe.

És végül pedig számomra, mint szakági elnök számára kiemelkedő fontosságú, hogy a Gála megszervezéséhez a szakág tagjai közül sokan szabadidejüket áldozva adták azokat a képességeket, kapcsolatokat, lehetőségeket, melyek számukra elérhetőek voltak, és nagy mértékben hozzájárultak ahhoz, hogy ilyen sikeres rendezvényt és egy fantasztikus estét varázsoljanak a nagyérdemű elé. Köszönet nekik is ezért!

Varga Péter