2022 Snooker Európa Bajnokság

Albánia - Sengjin

A 2022-es snooker Európa-bajnokság a tavalyihoz hasonlóan egy tengerparti szállodában került megrendezésre és az is közös a két rendezvényben, hogy minden nem és korosztály részt vehetett rajta. 2021 októberében Portugáliában, Albufeirában azért volt ez így, mert a pandémia kitörése óta először nyílt lehetőség nemzetközi verseny megrendezésére. Idén a háború kitörése miatt maradt el áprilisban az U16 U18, U21 és felnőtt lengyelországi EB. Albánia fővárosától, Tiranától egy órányi autóútra lévő Sengjinben a Delfin Resort szállodában június 7-19 között megtartott EB-n az elmaradtakon kívül női, senior és csapat kategóriában is megrendezték a kontinens viadalokat. Az idén először használt Arena versenyasztalok kivételesen nem konferenciateremben vagy sportcsarnokban került felállításra, hanem a szálloda mélygarázsában. Talán azért választották a különös helyszínt, mert a sok mérkőzés miatt összesen 19 asztalt kellett felállítani, de arról is hallani lehetett, hogy az eredetileg tervezett szállodában menekülteket helyeztek el. Mindegy is! Nagyjából megfelelő volt a tér az asztalok között, néha kicsit zavartak a lökésben a pillérek. Már csak a helyszínből kiindulva nem lehetett tökéletes a légkondicionálás és a nézőtér kialakítása sem. Másfél méter széles kordonnal zárt folyosón lehetett a nézőknek közlekedni. Némely mérkőzéshez eljutni sem volt könnyű, és kényelmesnek korántsem nevezhető műanyag kerti székeken lehetett nézni a mérkőzéseket.  A hatalmas mobil klímák egyes helyeket túlhűtöttek, másokat pedig kevésbé érintettek. A versenyzőkhöz helyenként nem jutott elegendő hideg levegő – elég izzasztó, párás volt az asztalok körül - viszont a nézőknek rendesen fel kellett öltöznie. Egyébként a vadonatúj szálloda közvetlenül a tenger partján épült és nagyon is kellemes körülményeket nyújtott.

U16

Ez egy teljesen új verseny volt az EBSA (európai szövetség) palettáján. A versenyen részt vevő 16 év alatti játékosokat az U18-as csoportkör után elért eredmények alapján rangsorolták, és a legjobb 16 számára egy kieséses versenyt rendeztek. Ez a különös lebonyolítási rend számunkra kifejezetten nehézzé tette a sikeres korosztályos versenyzést. Jelentős szervezési nehézség is volt, hogy az U16 egyidőben zajlott az U18 és U21 kieséses szakasszal. Akik mindhárom ifjúsági versenyszámban érdekeltek voltak, emiatt igen nehéz helyzetbe kerültek, de erről majd később… Nagy Eriket az U18-as versenyek kezdetekor még 16 évesként tartotta nyilván a rendszer. Az egyik reggelre viszont 17 évesre javította őt a program – egyébként jogosan – és a fiatal játékosnak csalódottan kellett tudomásul vennie, hogy az U16-on már nem vehetett részt.

U18

Az első napokban a viharos esőzések miatt igen fülledt volt a levegő, de mivel ez mindenkit érintett nem tekinthető lényeges befolyásoló körülménynek. Időrendben haladva az első napokon (július 7-9 én) kerültek megrendezésre az U18 és U21 korosztály csoportmérkőzései. Többnyire 4 fős csoportok voltak de volt két öt fős csoport, ahol 4 meccset kellett játszani. Az U18 versenyen 3 magyar fiatal vett részt. Révész Bulcsú (15) és Nagy Erik (ekkor még 16) esetében továbbjutásra számítottunk és az első EB-jén részt vevő 12 éves Nicolas le Clercq esetében pedig a tapasztalatszerzés és esetleg egy győzelem volt kitűzött cél. Bulcsú és Erik két-két győzelemmel jutott a kieséses szakaszba, ami már nem volt meglepetés, hanem inkább elvárás a két versenyzővel szemben. Bulcsú a bolgár Velian Dimitrov, Erik az angol Aidan Murphy-től szenvedett vereséget, akik egyébként nagyon jól szerepeltek az egész versenyen. Nico öt fős csoportba került és az első napján négy mérkőzést is kellett játszania, megszerezte a remélt győzelmet egy 17 éves makedón versenyző ellen és még egy döntő frame-es mérkőzést játszott a szintén 17 éves ír James O’Conellel. Játszhatott még ezen a napon a nagy tehetségű belga Ben Mertens ellen is.  A kieséses szakaszban Nagy Erik a későbbi bajnok Liam Daviest kapta és a walesi nyert 3-0-ra. Bulcsú az első körben 3-0-ra nyert az ír Alex Currid ellen, majd a legjobb 16 között Ben Mertenstől kapott ki igen szoros meccsen 3-2-re. A döntőt Liam Davies és Leone Crowley vívta és a 15 éves walesi nyert 4-1-re. Az egész versenyen kiválóan játszott a Mark Williams által mentorált Davies. A nyújtott játék alapján számíthatunk rá, hogy a nem túl távoli jövőben a profi mezőnyben találkozhatunk majd vele. Érdekesség, hogy a döntőt játszó két játékos az U21-es mezőnyben azonos csoportban szerepeltek, így a döntő mérkőzés után ismét asztalhoz kellett állniuk egymás ellen.

U21

A legidősebb fiatalok korosztályában már ott voltak azok a játékosok is, akik vagy nagyon közel jártak a profi státusz megszerzéséhez, vagy már korábban meg is szerezték. Mindenesetre a résztvevők között ott volt belga Julien Leclercq és az ukrán Anton Kazakov is, akik 2022 júliusától már a profik között versenyeznek. A profi pályafutás előtt ez volt az utolsó lehetőségük az amatőr Európa-bajnoki cím megszerzésére és addig nem is lesz, amíg a „Tour” tagjai maradnak. A 20 csoport első kiemeltjei csupa olyan versenyzők, akiket valószínűleg néhány éven belül a televízióban is viszontláthatunk majd. Mi abban reménykedünk, hogy ez néhány éven belül Révész Bulcsúnak és Nagy Eriknek is sikerülhet.

Nicolas Anton Le Clercq eddig is kiválóan helyt állt és erre rátett egy lapáttal a román Tudor Muntean 3-0 arányú legyőzésével. Bulcsú mindhárom csoportmérkőzését megnyerte és csak egy frame-et veszített. Erik 2 nyert mérkőzést követően a 64-es táblára kvalifikált a csoportkörből.

A kieséses szakaszban Nagy Erik az ír Aaron Goldrickkel találkozott és minden esélye meg volt arra, hogy tovább jusson. Erik néhány hibáját az ír játékos kihasználta és továbbjutott a 32 közé. Révész Bulcsú az angol Paul Deaville ellen kezdett a legjobb 32 között. 3-0-ig Bulcsú tökéletesen játszott. Nagy - 100 közeli - breaket nem sikerült ugyan löknie, de remek biztonsági lökései voltak, jó volt a golyó választása. Egy szerencsés lökésnek köszönhetően az angolnak sikerült megnyerni a negyedik frame-et. Ezt két borzasztó hosszú, küzdelmes frame követte, aminek a végén Bulcsú örülhetett, mert 4-2 vel több, mint 3 óra játék után ő jutott tovább.

Intermezzo U16

Ezután keletkezett egy kis zűrzavar, mert Bulcsúnak lényegében 2 mérkőzése volt kiírva 13.00-ra, hiszen az U16 és az U21 legjobb 16 közötti mérkőzésnek is ekkor kellett volna lemennie. A versenykiírás szerint az U16 küzdelmeit egy napon belül kellett lebonyolítani, emiatt mindössze 15 perces szünetek fértek bele a mérkőzések között. Ugyan Bulcsú a kijelölt asztalnál várta ellenfelét, a lett Artemis Žižins-et csak fél órát követően jelent meg. Artemis nagyon tehetséges versenyző, de így egy kicsit előnyösebb helyzetből várta, pontosabban „nem várta” a mérkőzést. Ezzel szemben Bulcsú így nem tudott kellőképpen felkészülni a mérkőzésre. A lényeg, hogy az első frame-et könnyedén nyerte a lett, a másodikat Bulcsú szép játékkal hozta. A harmadik frame-ben egy szerencsés helyzet a lett javára dőlt el és már vége is volt a mérkőzésnek és az U16-os versenynek. A 2 nyertes mérkőzés olyannyira szerencse dolga, hogy akár pénzfeldobással is eldönthették volna, hogy ki jut tovább. Žižins egyébként a versenyt is megnyerte, nem is akárhogyan, hiszen Bulcsú után az U18 nyertesét Liam Davies-t győzte le szintén 2-1-re. A döntőben a moldovai Vladislav Gradinari ellen nyert 2-0-ra. A legfiatalabbak számára kiírt verseny nagyon jó ötlet a szervezők részéről. Ugyanakkor lehet, hogy szerencsésebb lenne a továbbiakban egy önálló versenyt szentelni ennek a korosztálynak.

U21

Az U16 mérkőzés után Bulcsú kapott félóra pihenő időt, de Liam Pullen ellen nem igazán találta a játékát és 4-1 arányú verséget szenvedett. A 16 éves angol ellenállhatatlanul játszott és lökött egy 141-es breaket is. Bulcsú a harmadik frame-et egy szép break-kel megnyerte és a negyedikben is voltak esélyei az egyenlítésre, miután ez nem sikerült már kimerültnek is látszott, ami teljesen érthető volt. Pullen végül elődöntőig jutott és így a 3. helyen végzett. Az elődöntőt az egyre jobb formába lendülő Ben Mertens ellen simán elvesztette. Ebben a korosztályban versenyzett még a profi státuszát tavasszal elvesztő ukrán Julian Boiko és a két korábban már említett leendő profi. A döntőt az osztrákok büszkesége Florian Nüssle és Ben Mertens játszotta, amit a belga versenyző nyert 5-1 arányban és így a profi mezőnyben vele együtt idén júliustól már három belga is lesz.

A felnőttek

A felnőttek között 30 (!!!) csoportban mérkőztek meg egymással a játékosok. A csoportkör végén minden csoport első két játékosa kvalifikálta magát az egyenes kieséses szakasz 60-as táblájára. Nem ismert, hogy miért nem lehetett 64-es táblát indítani. Révész Bulcsú és Nagy Erik indult ebben versenyszámban. Mindketten kicsit csalódottak voltak, hogy a korosztályos versenyeken nem sikerült a kitűzött céljaikat elérni, de igyekeztek a legtöbbet kihozni magukból a felnőttek között is. Erik nagyon jól kezdett a finn Patrik Tiihonen ellen. Szép break-et építve hozta az első frame-et. Ezután a finn megmutatta, hogy miért van csoport elsőként kiemelve. Voltak Eriknek esélyei, de ellenfe jobban játszott és 3-1-re nyert. Igazán jó sansza volt Eriknek azonban  az izraeli David Vaitzman legyőzésére. 3-2 re kikapott ugyan végül, de kis szerencsével, akár 3-0-ra is nyerhetett volna. Furcsa módon az első frame volt döntő Erik szempontjából, ami az utolsó két golyón múlott. Két vereség után már biztos volt, hogy nem juthat tovább kieséses szakaszba, ám utolsó csoportmérkőzésén is döntő frame-et harcolt ki svéd ellenfele ellen. Bulcsú első meccsét 3-0-ra nyerte albán ellenfele ellen, a másodikon pedig 3-1 re kikapott a remekül játszó ír David Cassidytől. Az utolsó csoportmérkőzésen a ciprusi Antonio Poullos ellen legalább 3-1-re kellett volna nyernie…, de csak 3-2-re sikerült. Sajnos Bulcsúnak is meg volt az esélye a 3-0 ás győzelemre, de egy kulcs fontosságú barna golyó kihagyásával visszahozta a játékba ciprusi ellenfelét. 2 győzelemmel rosszabb frame-különbséggel ő sem juthatott tovább a csoportból. Remek versenyzők voltak még a mezőnyben. Két volt profi (Robin Hull (47) és Julian Boiko (16)) is összecsapott a kiesése szakaszban, melyet a fiatalabb versenyző nyert fölényesen. Az újdonsült U21-es bajnok Ben Mertens remekelt a felnőttek között is és az elődöntőben a verseny legtragikusabb hősével Florian Nüssle-vel  csapott össze ismét. Másodszor is ő akadályozta meg az osztrák versenyzőt a Tour belépő megszerzésében 4-3 arányban legyőzve őt. Ha valaki igazán csalódott lehet egy ilyen remek verseny után az Florian. Ő is azok közé tartozik, akik tényleg komolyan gondolják ezt a játékot, ezért az a cél számára is az első, hogy bekerülhessen a profik közé. Ez a kisebb betegséggel küzdő 20 éves Nüssle-nek most még nem sikerült, pedig nagyon is megérdemelte volna az U21 döntő és a felnőtt elődöntő elérésével. A versenyt egyébként a 25 éves észt Andres Petrov nyerte, miután Mertenst 5-2 re legyőzte a döntőben. Petrov évek óta az amatőr elit tagja. Már játszott döntőt korábban, valamint 2021-ben a 6 piros golyós Európa-bajnokságot is megnyerte. Talán az ága is könnyebb volt és az is igaz, hogy a döntőben már nem volt rajta teher. Azzal is elnyerte a Tour kártyára jelölést, hogy a döntőbe jutott, hiszen ellenfele már az U21-es győzelmével már jogosulttá vált rá. Mindenesetre kevesen gondolták, hogy észt versenyző lesz az Európa bajnok és ő versenyezhet majd a 128 profi versenyző között.

Női, senior és csapatversenyek

Egyetlen magyarként Várady Emese vett részt a női EB-n. Az orosz és belorusz versenyzők távollétében csak 24 versenyző indult. Annál is inkább meglepő volt, hogy ilyen alacsony induló létszám mellett is csupán 3 fős csoportokat állítottak össze. Ez összesen két mérkőzést jelentett, amelyeket Emese elvesztett és kiesett. A magyar szenior versenyzők közül Csurgó Balázs és Varga Péter egy-egy mérkőzést nyertek, ami nem volt elég a továbbjutáshoz a csoportból. A legsikeresebb szenior Hámori Balázs volt, aki nemcsak, hogy továbbjutott a csoportjából, hanem a kieséses szakaszban 3-1-re legyőzte Alan Trigget, aki top amatőrnek számít Európában nagyon régóta. A 90-es években a profik között is megfordult és ő nyerte többek között a II. Fisher Klíma kupát Budapesten. Balázs minden dicséretet megérdemel és ő maga is élete legnagyobb sikereként értékelte a győzelmét és a 32 közé jutást is. Sajnos a következő mérkőzésen máltai ellenfele ellen nem tudta megismételni ezt a bravúrt. A női és a szenior versenyt évről évre szinte mindig ugyanaz a két versenyző nyeri. A belga Wendy Jans most már 14-szeres, a walesi Darren Morgan pedig 12-szeres Európa-bajnok ebben a kategóriában. A mostani szenior döntő szorosabb volt. A szintén rendkívüli játékerőt képviselő Wayne Brownt idén csak döntő frame-ben tudta a walesi klasszis legyőzni.

A felnőtt csapatunkat a két fiatal (Nagy Erik és Révész Bulcsú), szenior csapatunkat pedig Hámori Balázs és Csurgó Balázs alkotta. A „felnőttek” bravúrosan tovább jutottak a csoportból. Háromszor is 3-2-őt játszottak. Nyertek a lengyelek és németek ellen és kikaptak az izraeliektől. A kieséses szakaszban a franciákkal már nem bírtak. Szoros küzdelemben 4-2 arányban alulmaradtak. A csoportmérkőzéseken szeniorok az izlandi és angol csapattal nem bírtak. Az angolok mellett a pontegyenlőség ellenére, az egymás elleni eredmény miatt az izlandiak jutottak tovább. A felnőtt bajnokság döntőjében a Le Clercq-Hanssens belga párosnak nem sikerült megvédenie tavalyi bajnoki címét. A lengyel Baranowski-Kowalski páros hódította el a trófeát. A szenioroknál pedig a Darren Morgan vezette walesi csapat nyert a belga páros ellen.

 

Az „office” és a játékvezetők

Idén első alkalommal Bekk László játékvezető a versenyigazgatói szerepkört is kipróbálhatta az Európa-bajnokságon. Napi váltással kellett portugál kollégájával gondoskodnia arról, hogy minden rendben menjen a versenyen. Természetesen egy versenyen soha nem megy minden rendben J. Egész más volt ebből a perspektívából követni a verseny menetét, mint játékvezetői szemszögből. Lászlón kívül 3 játékvezető is rész vett versenyen. Kovács M. Veronika és Bathó Gábor két héten át Bátori Gábor pedig egy hétig vezette a mérkőzéseket magas színvonalon. Bekk László számára abból a szempontból is fontos volt ez az EB, hogy – hazánkból elsőként - megszerezte a Class 1 nemzetközi játékvezetői fokozatot.

Összegzés

Az Európa-bajnokságok történetében valószínűleg első alkalommal állították fel az asztalokat egy közepesen légkondicionált mélygarázsban. Őszinte reményünk, hogy ezt a megoldást tényleg csak kivételes és feltétlen szükséges esetekben választják a jövőben. Fontos lenne az is, hogy a több versenynemből álló sorozatban ne legyenek átfedések, ezzel segítve a játékosok valós tudásának minél jobb kibontakozását. Liam Davies, Leone Crowley és Révész Bulcsú pihenés nélküli mérkőzései volt az egyik oka annak, hogy az EBSA az Sengjinben tartott közgyűlésén eldöntötte, hogy ilyen esetekben minimálisan fél óra pihenőt biztosítani kell a versenyzők számára. Mindez persze nem oldja meg az átfedések kérdését.

Szintén fontos döntés volt a közgyűlésen, hogy a jövőben minden játékos számára legalább három mérkőzést szeretne biztosítani az európai szövetség. Sajnos az idei évben ez a női mezőnyben nem valósult meg. Talán ennek is köszönhető, hogy a női csapatversenyen próbálták kárpótolni a játékosokat, ahol a csoportkörben az eddigi három frame-es mérkőzések helyett 5 frame-t játszhattak a csapatok.

Fiatal versenyzőink az elmúlt években mutatott nemzetközi eredményei alapján fokozatosan fejlődtek, azonban félő, hogy a hazai környezetben a fejlődésük üteme valószínűleg le fog lassulni. Sokkal több és magasabb színvonalú versenyen kellene részt venniük, mint amire itthon lehetőségük van. Nagyobb játékerőt képviselő edzőpartnerekkel kellene felkészülniük a top amatőr és profi kihívásokra. Leginkább az lenne kedvező a snooker pályafutásuk szempontjából, ha a felkészülést Angliában esetleg Belgiumban folytathatnák. Ott vannak elegendő számban olyan versenyzők, akiktől tanulhatnak és nagyon fontos, hogy megszokják azt a hozzáállást, ami nem a vereség elkerüléséről, hanem a győzelem megszerzéséről szól. Csodálatos teljesítmény, hogy idáig jutottak hazai környezetben készülve, és reméljük, hogy a snookert kedvelők segítenek majd abban, hogy fejlődésük töretlen lehessen.

Varga Péter