Véget ért a snooker szezon

2022. évi országos bajnok: Horváth Attila

Véget ért a 2022. évi országos bajnokság és ezzel az idei snooker szezon is lezárult. A verseny a Terminal Snooker és Darts Klubban került megrendezésre december 3-11 között. Idén 46 induló volt a  legrangosabb hazai versenyen. Az elmúlt 30 évben 29 alkalommal hirdettek országos bajnokot (2001-ben ki tudja már miért, de elmaradt az OB). Kojsza Zoltán és Fenyvesi Zsolt 9-9 alkalommal, Dunai Ede és Vantara Pál 4-4 alkalommal, Xu Hong (!) és Révész Bulcsú pedig 1-1 alkalommal emelhette magasba a trófeát. Miután Csurgó Balázs a legjobb 16 között Vantara Pált 4-2 arányban legyőzte világossá vált, hogy 2022-ben egy hetedik név is szerepelni fog a magyar snooker országos bajnokok között, korábbi győztes ugyanis már nem maradt versenyben.

A felső ágon az első kiemelt ranglista helyezése alapján a 17 éves győri versenyző, Nagy Erik volt. Az ágon többen is eljuthattak volna a döntőig. Játéktudása alapján erre esélyes volt Győri Zsolt, Kovács László, Vantara Pál, Berghold Soma és Csurgó Balázs is. Végül is ez Nagy Eriknek sikerült, akinek a mérkőzései nem hoztak szoros küzdelmet. A 8 között Kovács László, az elődöntőben Berghold Soma ellen nyert 4-0 és 5-2 arányban. A döntőbe jutás egyáltalán nem volt meglepetés a fiatal játékostól. A kérdés inkább az volt, hogy sikerül-e versenyt is nyernie. Idén már több alkalommal is eljutott az utolsó mérkőzésig, de a végső győzelmet eddig még nem sikerült még megszereznie.

Az alsó ág várható alakulása megjósolhatatlannak tűnt mindaddig, amíg Horváth Attila be nem nevezett a versenyre. Erre nem nagyon lehetett számítani, mert másfél éve teljesen abbahagyta a versenyzést. Mindössze a versenyt megelőző napokban gyakorolt, azonban a játékán nem nagyon látszott a hosszú kihagyás. Magabiztos és egyértelmű győzelmeket aratva jutott el a döntőig. Fölényesen nyerte a mérkőzéseit. A 16 között Hámori Balázst, a nyolc között Varga Pétert, az elődöntőben Papp Róbertet búcsúztatta.

Vándorkupa, Nagy Erik, Koszó Éva és Horváth Attila

 

Ha minden igaz, akkor az eddigi 29 OB döntőben még nem fordult elő, hogy két tizenéves között dőljön el a bajnoki cím. Horváth Attila 19, Nagy Erik pedig 17 évesen küzdöttek meg a címért, A játékvezető Koszó Éva volt.

A döntőben 2-2-ig kiegyensúlyozott mérkőzés után a tapasztaltabb, most már ötödik OB döntőjét játszó Horváth Attila vette át az irányítást és ezután már csak egy framet vesztve 7-3 arányban nyerte a mérkőzést és emelhette magasba a kupát. Valójában két kupáról van szó. Az egyik véglegesen a bajnokhoz kerül, a másik pedig egy hatalmas vándor serleg, amit egyáltalán nem könnyű a magasba emelni.. Most ez a nagy kupa is legalább egy éven keresztül Horváth Attilához került, aki kiegyensúlyozott játékával emelkedett a mezőny fölé ezen az országos bajnokságon. A verseny legmagasabb breakjét is a bajnok lökte (76). Nagy Erik nagyon szép eredményt ért el a második helyezéssel. Valószínűleg nem kell sokat várni arra, hogy a döntőben győztesként ünnepelhessen.

 Az évzáró raglistán továbbra is Révész Bulcsú maradt a ranglista vezető és Nagy Erik lett a második. Őket követik Hámori Balázs, és Babecz Balázs. A 2022. évi záró ranglista megtekinthető itt: https://snookersport.hu/Rankinglist/index

A szakág nagy köszönettel tartozik a fáradhatatlan versenyigazgatói duónak: Pintér Tibornak és Kovács Lászlónak valamint a teljes játékvezetői gárdának.