2023. évi versenyrendszer átalakítása

Új hely, új versenyrendszer, új szabályok

A Snooker Szakág versenyeinek korábban helyszínt biztosító Terminal Snooker & Darts Klub 2023. január 31-én bezárt. A szakágnak lehetősége volt itt a kieséses és un. zónaverseny rendszerű versenyek lebonyolítására. A bezárást – és  a szakági versenyek átmeneti felfüggesztését - követően a TÁJFUN Billiárd Szalon és Étterem (1145 Budapest Szugló u. 45) vezetősége fogadta be a szakág versenyeit. A klub a korábbi versenyeken is használt STAR Tournament Championship asztalok megvásárlásával pedig egyértelműen megfelelő verseny helyszínnek tekinthető. A megegyezés szerint havonta egy verseny lebonyolítása lehetséges itt.

A szakág elnöksége úgy döntött, hogy a korlátozott lehetőségek miatt zónaversenyek szervezését határozatlan időre felfüggeszti és a kieséses versenyeket átmeneti időszakot követően A és B osztályban rendezi meg a továbbiakban. A kieséses versenyeken megszűnik a vigaszág. Az új rendszerre történő átállás 3 kieséses versenyt (március, május, június) követően az őszi szezon megkezdésével történik meg.

Az átmeneti rendszer bemutatása:

A Szakág lehetőséget szeretne biztosítani a játékosoknak a versenyrendszer megismerésére, valamint az osztálybesorolások kialakítására a soron következő versenyekkel. Ezért a 2023. évi tavaszi szezonban kizárólag egyenes kieséses versenyek kerülnek megrendezésre, amelyre bárki nevezhet. A lebonyolítások során a következő szempontok szerint történnek:

 • minden egyenes kieséses verseny szombati és vasárnapi versenynapján - továbbiakban főverseny - 32 fő vehet részt. A sorsolás a legjobb nyolc kiemelésével történik.

Amennyiben 32 főnél több nevező van, 24 versenyzőnek biztosan nem kell selejtezőt játszania. Az aktuális élő ranglista alapján az első 22 játékos automatikusan résztvevőjévé válik a főversenynek. A szakág 2 db távolsági szabadkártyát tart fent azoknak a versenyzőknek, akik számára a selejtező mérkőzés(ek) lejátszása távolsági okok miatt nem lehetséges. Amennyiben a szabadkártyák egyike sem vagy csak az egyik kerül felhasználásra, a ranglista helyezés alapján bővül a létszám 24 főre. 40 fő fölötti jelentkező esetén, akár két selejtező kör is lehetséges.

 • A 32-es tábla eléréséhez a selejtező mérkőzéseket a versenyzők a sorsolást követően és a főverseny megkezdéséig bármikor lejátszhatják saját maguk által szervezett időpontban és saját maguk költségén. A főversenyre jutó versenyzőt nevezési díjkedvezmény illeti meg (6000 ft helyett 4000 Ft). Aki nem jut a főversenyre, annak nevezési díjat fizetni nem kell!

példa: 35 jelentkező esetén három selejtező mérkőzésre kerül sor, és 29 nevező a ranglista alapján vagy távolsági szabadkártyával jutnak a főversenyre.

 • a versenyre nevező valamennyi játékos 0-tól nagyobb ranglista pontokat kap a lejátszott mérkőzései, helyezése alapján
 • ha valamely játékos nem jelenik meg a versenyen – vagy selejtezőn –, 0 pontot kap

A tavaszi szezon végén – 2023. év júniusi versenyét követően – az aktuális ranglista helyezések alapján a Szakág automatikusan végrehajtja az osztályokba sorolást.

Az A és B osztályos rendszerbemutatása:

 • Az A osztályban maximum 32 fő versenyezhet
 • Minden további versenyre jelentkező játékos a B osztályban jogosult elindulni.
 • Az A osztály versenyei és az Országos Bajnokság a TÁJFUN Biliárdszalonban kerülnek megrendezésre
 • A B osztály versenyeinek helyszíne még nem ismert.
 • A versenyzők feljutása, valamint kiesése osztályok között évente kétszer - a versenyszezon kezdetén, valamint féltávon - történik. Az átsorolási időszakokon kívül nem történik osztályok közötti váltás
 • Az A osztályból ranglista pontok alapján az utolsó 8 játékos kiesik a B osztályba, míg a B osztály ranglista pontok szerinti első 8 játékosa jut fel az A osztályba
 • A két osztály pontozási rendszere megegyezik.
 • Minden osztályban egyenes kiesés szerint zajlanak a mérkőzések, minden mérkőzés 3 nyert frame-ig tart, amely alól kivétel az A osztály döntője, amely 4 nyert frame-ig tart
 • Az A osztályban nem, vagy csak rendkívül elhúzódó mérkőzések esetén kerül sor rövidítésre.
 • Minden osztályban eldöntésre kerül a harmadik hely is, tehát van bronz mérkőzés is.
 • Egyik osztályban sem rendez a Szakág a továbbiakban vigaszágat.
 • A versenyek negyeddöntőjétől kezdve minden osztályban játékvezetők segítik a mérkőzéseket, valamint lehetőség szerint a korábbi szakaszokban is
 • Új játékosok mindig a legalacsonyabb osztályban csatlakozhatnak a versenysorozathoz
 • A nagypontszerzőn mindig az aktuális ranglista alapján történik a kiemelés. A pontozás a hagyományos pontrendszer alapján történik. A jelentkezők számától függően tartalék nap vagy tartalék helyszín bevonása lehetséges. A nagypontszerző verseny döntői 4 nyert frame-re mennek. Az OB is nagypontszerző verseny, amelyik dupla pontozással kerül lebonyolításra

A versenyek pontozása változatlan marad.

A szakági elnökség a versenyrendszerben történő változtatás lehetőségét fenntartja!

Budapest, 2023. március

MBSZ Snooker Szakág