2023 Országos Bajnokság – Tájfun Biliárdszalon

Fenyvesi Zsolt tizedszer is országos bajnok lett

 

2023. december 02-10 között került megrendezésre az Országos Bajnokság amelyre 38 versenyző nevezett.  A verseny esélyesének mindenképpen Fenyvesi Zsolt számított. A verseny előtt Kojsza Zoltánnal azonos számban, kilenc alkalommal nyerte meg az OB döntőjét. A célja egyértelműen az volt, hogy megszerezze a 10. magyar bajnoki címét. Ebben megakadályozhatta őt a címvédő Horváth Attila vagy akár a 18 éves Nagy Erik is. Azt nem lehetett tudni, hogy - a korábban többször is magyar bajnok - Dunai Ede, aki 15 év után indult ismét pontszerző versenyen, mennyire tudja felvenni majd a versenyt a fiatalokkal.

A legjobb 32 között a legizgalmasabb -és talán a leghosszabb – éppen Dunai Ede és Berghold Soma mérkőzése volt, és amelyet végül 3:1-es hátrányból a fiatalabb versenyzőnek sikerült fordítania és így Berghold jutott a legjobb 16 közé. Kisebb meglepetésnek számított, hogy a rutinos Kovács László 4-0 arányú vereséget szenvedett a 13 éves Le Clercq Nicolas ellen. A többi mérkőzésen alapvetően a papírforma érvényesült, meglepő eredmények nem születtek.

A legjobb 16 között érdeklődésre adott okot Nagy Erik-Papp Róbert, valamint Horváth Attila - Le Clercq Nicolas találkozó. Izgalmakat az előbbi mérkőzés hozott, ahol Nagy Erik döntő frame-ben nyert 4:3-ra. Az utóbbit pedig Horváth Attila hozta magabiztos 4:0-ás eredménnyel. A legjobb 8 közé Nagy Erik, Csurgó Balázs, Horváth Attila, Fenyvesi Zsolt, Varga Péter, Győri Zsolt, Hámori Balázs és Berghold Soma jutott.

A negyeddöntők közül a legnagyobb figyelmet Fenyvesi Zsolt Horváth Attila összecsapás kapta, ami döntő frémben dőlt el és Fenyvesi nyert 4:3 arányban. Berghold Soma Hámori Balázst, Nagy Erik Csurgó Balázs győzte le egyaránt 4:1 arányban. A negyedik mérkőzésen Varga Péter nyert 4-2-re Győri Zsolt ellen.

Rövid pihenő után a Fenyvesi- Nagy, Varga-Berghold elődöntőkre került sor. Fenyvesi ismét nagyon szoros küzdelemben 4:3 arányban nyert és ő lett az egyik döntős. A másik párosítás győztese Berghold Soma lett. A harmadik helyért folytatott mérkőzést a fiatal győri játékos Nagy Erik nyerte 4:2-re Varga Péter ellen. 

A Fenyvesi – Berghold döntő végül nagyon egyoldalúan alakult és igen gyorsan véget is ért. Fenyvesi Zsolt esélyt sem hagyott az ellenfelének és sima 7:0-s győzelmet aratott. Ezzel Zsolt megszerezte 10. országos bajnoki címét, ami egyben azt is jelenti, hogy a magyar snooker eddigi történetében nála többször senki nem nyerte el a győzteshez a hatalmas vándor kupát. Nehéz lesz ezt bárkinek utólérni a jövőben. 

A döntőt Tolner Ferenc vezette hibátlanul. A versenyen összesen 13 db 50 feletti break született. Ebből nyolcat Fenyvesi Zsolt (97, 72, 62, 60, 60, 58, 55, 54) négyet Nagy Erik (66, 65, 51, 50), és egyet Csurgó Balázs lökött(54).