2024. II. pontszerző verseny – Tájfun Biliárdszalon

Nagy Erik második pontszerző győzelme és a 13 éves Le Clercq Nicholas első döntője

Általában az év második hónapjában indul be a snooker élet és talán ennek is köszönhető, hogy a II. pontszerző versenyen viszonylag magas volt a résztvevők száma, amely a selejtezőket követően 2024. február 17-18-án zajlott le összesen 41 fő részvevővel.

Révész Bulcsú a World Snooker Federation által szervezett versenyen a Albániában nyert – lényegét tekintve - U19 világbajnoki címe és az ezzel járó 2 éves profi státusz megszerzése volt a legnagyobb szenzáció a hónapban. Ez a magyar snooker történetének eddigi legnagyobb sikere, amely remélhetőleg ösztönzően hat a fiatal és a nem fiatal snooker játékosokra egyaránt.

Érthető okokból Bulcsú nem vesz részt hazai pontszerző versenyeken, de rajta kívül is vannak tehetséges, fiatal játékosok, akik rendszeresen az indulók között találhatóak. A jövő reménységei közé tartoznak Nagy Erik (Erik), Le Clercq Nicholas (Nico), Bányik Barnabás, Fábián Bence és Németh-Nagy Noel is.

A verseny megnyerésére Erik tűnt a legesélyesebbnek, de már egy ideje számolni kell Nicoval, aki fokozatosan közelít a legjobb játékosokhoz. A dobogóra szintén esélyesek között volt több senior játékos is, mint például Győri Zsolt, Vantara Pál, Varga Péter, Csurgó Balázs, Hámori Balázs és Papp Róbert is.

Az első fordulóban Hámori Balázs a pool biliárdban is eredményes szegedi Babecz Balázzsal találkozott és győzött 3:1-re. Vantara Pál csak igen szoros mérkőzésen 3:2-re tudott nyerni Kriston Pál ellen. A döntő frémben Kriston már vezetett 40 ponttal, de mégsem sikerült a bravúr, mert Vantara remek snookerek adásával hozta nehéz helyzetbe ellenfelét és az utolsó golyók belökésével biztosította be győzelmét. A mezőny legfiatalabb játékosa, Bányik Barnabás a korábbi versenyekhez hasonlóan az első fordulójában sikerrel vette az akadályt. Ezúttal Lencse Attilát győzte le igen hosszú mérkőzésen 3:2 arányban. A másik fiatal reménységnek Fábián Bencének most nem sikerül nyerni Hódosy Márk ellen.

A legjobb 16 legizgalmasabbnak ígérkező találkozói a Győri Zsolt-Tóth Csaba illetve Berghold Soma-Vantara Pál mérkőzések voltak. Az előbbin Győri Zsolt nyert 3:2-re az utóbbin pedig meglepő 3:0-ás győzelmet aratott Vantara Pál.

A legjobb 8 között, a felső ágon az utóbbi időben egyre jobb formát mutató Hámori Balázs játszott a tavalyi senior országos bajnok Győri Zsolt ellen, illetve Nagy Erik Papp Róberttel csapott össze. Győri ezen a mérkőzésen lökte meg a verseny egyik legnagyobb 50-es brékjét (51), de Hámori gyorsan válaszolt a következő frémben egy 48-as brékkel. A mérkőzés vége felé Zsolt többet hibázott így Hámori Balázs végül megnyerte az összecsapást 3:1 arányban. Erik pedig legyőzte a rutinos Papp Róbertet 3:0-ra. Az alsó ágon Varga Péter találkozott össze tanítványával, a mindössze 13 éves Nico-val illetve Vantara Pál pedig Csurgó Balázzsal csapott össze. Mindkét mérkőzés döntő frémben dőlt el. Az előbbit Nico, utóbbit Csurgó Balázs nyerte.

Az elődöntők során az volt a nagy kérdés, hogy vajon Balázs „brothers”-nek (Csurgó és Hámori) sikerül-e bravúros játékkal a döntőbe jutni. A két Balázs gyakran képviselte hazánkat mind egyéni ése páros versenyeken a senior európa bajnokságokon az elmúlt évtizedben. A bravúr ezúttal elmaradt mivel Nagy Erik legyőzte Hámori Balázst 3:1-re, Nico pedig Csurgó Balázs felett aratott 3:2-es győzelmet.

A döntő résztvevői közül Erik volt az esélyesebb, de Nico nagyon komoly ellenállást tanúsított és az első frémben egy szép 41-es brékkel megszerezte a vezetést. Utána gyakorlatilag fej-fej mellet haladtak 2:2-ig. A véghajrában Erik nem hagyott lehetőséget Niconak és egy 51-es brékkel akkora előnyt szerzett, amit a fiatalabb versenyző már nem tudott behozni. Nagy Erik megszerezte élete második pontszerző győzelmét. A döntőt vezető Kovács László hibátlanul bíráskodott.

A versenyen csupán 2db 50 feletti break (51) született, amit Győri Zsolt és Nagy Erik lökött.

A harmadik helyezett végül Hámori Balázs lett. Döntő frémben szerezte meg a bronzérmet Csurgó Balázs ellen. A vígaszág győztese Német-Nagy Noel lett.