Hámori Balázs bravúros győzelmet aratott

Összefoglaló a IV. pontszerző versenyünkről

2024. április 13-14-én került megrendezésre az idei IV. pontszerző verseny, amelyre 44 versenyző nevezett. A verseny megnyerésére leginkább az ifjú versenyzők, Nagy Erik és Le Clercq Nicolas (Nico) tűntek az esélyesnek. Voltak nagy tapasztalattal rendelkező játékosok még a mezőnyben, akiknek az esetleges győzelme nem okozott volna óriási meglepetést.

Az első forduló legkiélezettebb találkozója a Győri Zsolt-Bóna István mérkőzése volt, amit végül Zsolt megnyert 3:2-re. A további eredmények a papírformának megfelelően alakultak. A 10 éves Bányik Barnabás a négyszeres magyar bajnok Vantara Pállal került össze. Vantara nyert 3:1-re, de dicséret illeti Barnit, hogy sikerült frémet nyernie. A legjobb 16 között a legérdekesebb találkozó Vantara Pál és Le Clercq Nicolas között zajlott, amelyben Vantara érvényesíteni tudta nemzetközi szintű taktikai játéktudását és 3:0 arányban győzte le a III. pontszerző első helyezettjét.

A legjobb 8 között, a felső ágon a rutinos Papp Róbert játszott a talán esélyesebbnek számító Nagy Erik ellen. Robi már vezetett 2:0-ra is, de Eriknek sikerült fordítani és bejutott az elődöntőbe. A felső ág másik mérkőzését Győri Zsolt nyerte meg 3:1 arányban Vantara Pál ellen ellen. Az alsó ágon Hámori Balázs találkozott össze az utóbbi időben stabil és kiegyensúlyozott játékot produkáló Varga Péterrel szemben. Péter játékán most a fáradtság jelei mutatkoztak, amit Balázs kihasznált és végül sima 3:0-ás győzelemmel jutott az elődöntőbe. Az alsó ág másik mérkőzésén, a „Balázs brothers” másik versenyzője Csurgó Balázs nagyon jól kezdett Berghold Soma ellen. A magas színvonalú mérkőzésen gyorsan 2 frémes vezetésre tett szert, de Soma begyújtotta a rakétákat és végül megfordította a mérkőzést.

Az elődöntőben Berghold Soma folytatta a negyeddöntőben mutatott jó játékot és gyorsan meglépett 2:0-ra Hámori Balázzsal szemben. Hámori több 30 fölötti brékkel szépen folyamatosan ledolgozta a hátrányát és megfordította a párharcot így bebiztosította a helyét a döntőben. A másik elődöntőben Győri Zsolt legyőzte az esélyesebb Nagy Eriket, aki az elmondása szerint az érettségire készülve mostanában kevesebb időt tud fordítani a gyakorlásra.

A döntő résztvevői közül Győri Zsolt az utóbbi időben folyamatosan kiegyensúlyozott teljesítményt mutatott. Hámori Balázst az utóbbi időben Varga Péter segíti a felkészülésben. Talán ennek is köszönhető egyre erősödő játéka. A döntőben Győri kezdett jól és 2:0-ás vezetést szerzett a sok hibával játszó Hámori ellen, aki azonban még időben elkapta a fonalat és egyre magabiztosabb játékkal és egy 45-ös brékkel kiegyenlített. A döntő frémben mindkét versenyző játékán az izgalom jelei mutatkoztak. Az idegek harcában Hámori Balázs volt a jobb és így több, mint 10 év után sikerült ismét pontszerző versenyt nyernie. A döntő játékvezetője Kosztovics Ádám volt.

A versenyen 2db 50 feletti brék született. Mindkettő Nagy Erik nevéhez fűződik (51,52).

A harmadik helyezett végül Nagy Erik lett, 3:1-es győzelemmel szerezte meg a bronzérmet Berghold Soma ellen. A bronzmeccset Kovács László vezette.

A vígaszág győztese Bóna István lett.