2024. 6 piros golyós országos bajnokság – Tájfun Biliárdszalon

Nagy Erik országos bajnokságot nyert

2024. július 06-07-én került megrendezésre az idei 6 piros golyós országos bajnokság, amelyre 29 versenyző nevezett. A nyári kánikula ellenére is viszonylag magas volt a létszám. A két fiatal versenyző Nagy Erik és Nicolas Le Clercq voltak a legesélyesebbek a kupa megnyerésére. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a 6 piros golyós hiába hasonlít nagyon a 15 pirossal játszott snookerre, mégis kevésbé érvényesülnek a feltételezett esélyek.

Például már első fordulóban is nagy meglepetés volt, hogy Kriston Pál-3-2 arányban legyőzte Győri Zsoltot. A további eredmények viszonylag a papírforma alapján alakultak. A legjobb 16 között Varga Péter csak nagyon szoros csatában - 0-2-ről fordítva - tudta legyőzni Várady Emesét, aki remekül játszott ezen a napon. Bóna István stabil játékkal legyőzte a fiatal tehetséget, Bányik Barnabást 3:0 arányban.

A legjobb 8 között, a felső ágon a két „Nagy” összecsapásra került sor amelyen a fiatal győri játékos Nagy Erik káprázatosan szép játékkal illetve a verseny legmagasabb brékjével(67) legyőzte a poroszlói Nagy Pétert 4:0-ra.  A felső ág másik mérkőzésén Hámori Balázs 4:2-re nyert a kiegyensúlyozott játékot nyújtó Kriston Pál ellen. Az alsó ágon Varga Péter találkozott a szintén szenior Winkler Péterrel, Bóna István pedig Nicolas Le Clercq-el csapott össze. A előbbi mérkőzést Péter nyerte 4:0-ra az utóbbit pedig Nico  4:1-re.

Az elődöntők során, Nagy Erik fokozatosan javuló formát mutatva simán 4:0-ra nyert Hámori Balázzsal szemben.  A másik párosításnál Varga Péter legyőzte az esélyesebbnek számító Le Clercq Nicolast 4-2-re.

A döntő résztvevői közül Nagy Erik volt az esélyesebb, de Varga Péter mellett szólt talán a tapasztalat. A győri játékos jobban játszott ellenfelénél. Remek volt a hosszú golyó belökése, szinte minden frémben neki volt lehetősége előszőr breaket építeni. Nem született nagyobb break, ezért is volt az idősebb versenyzőnek esélye néhány frém megnyerésére. 1:1-es állás után Erik elhúzott 4-1 re és végül 5:2-es győzelmével életében első alkalommal országos bajnok lett. A döntő játékvezetője Kosztovics Ádám volt. A harmadik helyezett Le Clercq Nicolas lett, aki 4:1-es győzelemmel szerezte meg a bronzérmet Hámori Balázs ellen. Kovács László vezette a mérkőzést.

A versenyen 2db 50 feletti break született. A legmagasabb 67-es sorozatot Nagy Erik lökte nevéhez fűződik és Hámori Balázs is lökött egy 60-as breaket a bronz meccsen.