XXV. Országos Bajnokság

Fenyvesi Zsolt megvédte címét, mostantól hatszoros bajnok

A nemzeti bajnokság 2017 december 2-10 között került megrendezésre 55 induló részvételével. Helyszín ezúttal is Terminal Snooker Klub volt a KÖKI-ben. Az első hétégén zajló mérkőzések végére dőlt el ki jut a legjobb nyolc közé. Egy olyan játékos volt a versenyen, akiről korábban egyáltalán nem hallottunk és eljutott a negyed döntőig. Kovács László 15 éve él és dolgozik New Yorkban és imád snookerezni. Éppen itthon tartózkodott, amikor értesült róla, hogy nemsokára kezdődik a snooker OB. Meghosszabbította a szabadságát és így részt vehetett a versenyen. A másik „új” játékos, aki a legjobb nyolc közé jutott Solymosi Gábor kiváló pool játékos volt. Szolnoki Olivér (egy másik kiváló pool versenyző) korábbi szereplései már jelezték, hogy a pool szakág éljátékosai jó eséllyel indulnak a snooker versenyeken is. Ez a két új versenyző borította a papírformát, mert Kovács László átgázolt minden ellenfelén – beleértve a Berghold Somát búcsúztató Andrejszki Norbertet is - és framet sem vesztett az első három mérkőzésén. Solymosi Gábornak kicsit rögösebb volt az útja. Először Hámori Balázs ellen fordított 0-2-ről, azután Kiss Balázs ellen és Vantara Pál ellen is a döntő frame-ben sikerült a maga javára fordítani a mérkőzést. 

A passzív résztvevők

 

A többi részén a versenytáblának nem születtek nagy meglepetések. Könnyen vagy nehezen, de a kiemeltek kerültek a legjobb nyolc közé. A második hétvégéig eltelt időszakban sok szó esett az OB színvonalát lényegesen emelő bírói jelenlétről. Talán nem mindenki tudja, de november 24-26 között történt először, hogy Magyországon snooker bírók kiképzésére került sor. A képzést az európai szövetség elnöke Maxime Cassis tartotta. A legtöbb résztvevő jelenleg is aktív játékos, és a 10 résztvevőből hatan elérték a nemzetközi bírói szintet. A többiek is sikeresen zártak, őket nemzeti szintű bíróként tartja nyilván az EBSA. A bírói csapat lelkesen és odaadóan, rengeteg időt rászánva segítette az OB lebonyolítását. Elismerés és köszönt illeti őket ezért. Többen jelezték részvételi szándékukat a szófiai EB-re. Sok sikert a „bíró sporiknak”! Ha már ez a téma felmerült, van valaki, akiről ritkán esik szó, pedig nem lehet elégszer megköszönni Pintér Tibor versenyigazgatónak, hogy lassan 10 éve áldozza - gyakorlatilag ingyen – az idejét, a hétvégéit arra, hogy a versenyeket le tudjuk bonyolítani. Ő az, aki legkorábban érkezik, ő az, aki legkésőbben távozik. Mindenki természetesnek veszi, hogy Tibor ott van! Ha véletlenül nem lenne, akkor bizony az lenne…, hogy nagy bajban lenne a szakág! 

A bírók:Steve Anthony, Báthori Gábor, Pintér Tibor, Morvay Tibor, Almási Gergő, Maxime Cassis, Kriston Pál, Hildebrand Péter, Palásti Péter, Herlicska Marcell, Bekk László

 

A legjobb nyolc közötti mérkőzések két sima és két nem sima ütközetet hoztak. Horváth Attila G. és Fenyvesi Zsolt nem veszítettek frame-et Babecz Balázs illetve Varga Péter ellen. A másik két negyeddöntő szorosan alakult. Kovács László Csurgó Balázst győzte le 4-3-ra. Solymosi Gábor Vass Norbert ellen aratta egymás után harmadik döntő frame-es győzelmét. Az elődöntők viszont két 5-0- ás eredményt hoztak. A tavalyi döntő ismétlődött meg Fenyvesi Zsolt és Horváth Attila között.

Palásti Péter, Fenyvesi Zsolt, Horváth Attila G., Solymosi Gábor, Kovács László, Almási Gergő

 

December 10-e Vasárnap került sor a döntőre és a bronzmeccsre. A Solymosi – Kovács mérkőzést Almási Gergő vezette, melyet 5 – 2 Solymosi Gábor nyert. Saját értékelése szerint Gábor sikeres kirándulást tett a hazai snooker világába. Élvezte a versenyzést és talán máskor is részt vesz snooker versenyen. Példája mutatja, hogy a folyamatos edzés, a jó hozzáállás, a versenyzői kvalitás meghozza gyümölcsét.

A döntő résztvevői: Horváth Attila G. palásti Péter, Fenyvesi Zsolt

 

A Fenyvesi - Horváth döntőt Palásti Péter vezette, mégpedig kiválóan. Embert próbáló feladat volt a szünetekkel együtt közel nyolc órás mérkőzés levezetése. Az első 4 frame után Hováth Attila vezetett 3-1-re. Innen fordított Fenyvesi Zsolt, átvette a vezetést és 5-3-as állásnál arra gondolhattak a nézők, hogy összeroppan a fiatalabb versenyző. Nem így történt, mert Attila nagy küzdelemben egyenlíteni tudott. Az összecsapás során inkább a snooker taktikai elemei érvényesültek. A biztonsági játék mellett kisebb break-ek alakították az eredményt. Egyetlen 50 fölötti break sem született a döntőn, pedig korábbi mérkőzésein a címvédő Fenyvesi hatot is lökött. Az igen kiélezett csata végén a két fáradt játékos közül a rutinosabb Fenyvesi Zsolt megnyerte az utolsó két frame-et és ezzel 6. bajnoki címét is. A díjakat Balázs Attila válogatott teniszező adta át a nyerteseknek, emelve fényét a 2017 évet záró versenynek.

Horváth Attila G. , Fenyvesi Zsolt, Solymosi Gábor