FIGYELEM

Fontos információk a 2018. évi pontszerző versenyekhez!

2018. első pontszerző versenyén már érvénybe szeretnénk léptetni azokat a döntéseket, melyek a 2017. december 30-i nyílt elnökségi ülésen születtek. Ezek a döntések rövidesen belekerülnek a hivatalos dokumentumokba is (versenyszabályzat, szabályok), de ezúton is szeretnénk felhívni a figyelmet néhány lényeges változásra, hogy mindenki számára világosak legyenek a versenyzés feltételei:

1. A nevezési díj a jövőben 3000 Ft lesz. A vidékről érkezők, a fiatal versenyzők, illetve a hölgyek számára biztosított kedvezmények valamint a licenszdíj továbbra is változatlanok maradnak!

2. A versenyzői létszám nem kerül korlátozásra, viszont tudomásul kell venni, hogyha 52 főnél többen neveznek, szükségessé válik a fordulók számának növelése és/vagy új helyszínek bevonása. A nyolc asztalos Terminal Snooker alkalmas napi hat forduló mellett 64 fős verseny megrendezésére.

- 5 forduló esetén 2,5 órás session-el számolva (szombaton) játszani kell: 10.00; 12.30; 15.00; 17,30; 20.00 órakor,

- 6 forduló esetén pedig játszani kell: 8.30; 11.00; 13.30; 16.00, 18.30; 21.00 órakor.

64 fő fölötti versenylétszám esetén mindenképpen több helyszínen kerül megrendezésre a pontszerző verseny.

Amennyiben 8.30 órakor kell kezdeni a versenyzőknek, az időbeosztásnál figyelembe vételre kerül, ha a versenyző távolabbról érkezik. Azok a versenyzők, akik 100 km-nél távolabbról érkeznek, nem lesznek reggeli fordulóba beosztva, amennyiben a létszámuk ezt lehetővé teszi.

3. A ruházattal kapcsolatos szabályok is megváltoznak. A csokornyakkendő kivételével a nemzetközi szabályok elvárásait követjük. A versenyeken kötelező öltözék szövetnadrág, hosszú ujjú ing és mellény.  A nadrág nem lehet farmer, nem lehetnek szegecsek rajta, a cipő nem lehet edzőcipő túracipő stb.. Az országos bajnokságon, illetve a média által közvetített versenyeken, mérkőzéseken szövetnadrág, hosszú ujjú ing, mellény, csokornyakkendő viselése kötelező. Fejfedő viselése a mérkőzések alatt tiltott. A versenyigazgató a nem megfelelő öltözet viselése miatt kizárhatja a versenyzőt a versenyen való részvételből.

A MELLÉNY MOSTANTÓL KÖTELEZŐ, DE 2018 ELSŐ VERSENYÉN MÉG ELINDULHAT A VERSENYEN, AKINEK NEM SIKERÜLT BESZEREZNI!

4. Bíráskodás a versenyeken:

EBSA kvalifikációval rendelkező bírók és csakis ők vezethetnek magyar pontszerző versenyen mérkőzéseket. A bírók segítségével szeretnénk elérni, hogy a legjobb nyolc között mindig legyen játékvezető, a verseny további részein pedig tartózkodjon bíró a teremben supervisorként. Amennyiben vannak szabad játékvezetők, aki éppen nem supervisorok és játékvezetésre készen állnak, az általuk vezetett mérkőzés minden esetben sorsolással kerül kiválasztásra.

Foul & a miss szabály alkalmazásakor az ellenfelek vagy azonnal bírót kérnek fel segíteni vagy kénytelenek maguk megoldani helyzetet. Bíró segítsége csak akkor kérhető amennyiben a kiinduló állást is ismeri.

5. A játék szablyai a jövőben teljesen megegyeznek a WPBSA szabályaival. A szabálykönyv rövidesen magyarul is felkerül a honlapunkra az angol változattal együtt!

6. A játék elhúzódása miatti rövidített 6 golyóval folytatott mérkőzés feltételei a következők:

- A játék kezdetétől számított 1 és háromnegyed óra alatt nem sikerült 2 frame-et befejezni.

- A játék kezdetétől számított 2 órán belül nem sikerült 3 frame-et befejezni.

Ezekben az esetekben versenyigazgatói vagy bírói intézkedés nélkül is 6 golyós frame-ekkel kell folytatni a játékot.

Ha kisebb golyó számmal kell a frame-et indítani, a tovább frame-eket is 6 golyóval kell kezdeni, nem lehet 15 golyóra visszatérni.

Az Országos Bajnokságokon nincs rövidített frame!