EB UTÁN PONTSZERZŐ

A szófiai EB résztvevők domináltak a III. pontszerző versenyen

Révész Bulcsú és Horváth Attila

A Snooker Terminál újdonságokkal fogadta a 2018-as harmadik pontszerző 51 nevezőjét. Elkészült a lelátó és öt asztal is megkapta a kameráját. Egyelőre csak a pub tévéjén voltak láthatóak a videós asztalok képei de ígéretet kaptunk, hogy a következő pontszerzőre már a klub Youtube csatornáján is követni lehet a meccseket.

A verseny egy héttel a szófiai EB vége után lett megrendezve, de nem látszott a fáradtság a magyar csapaton. A hét résztvevőből hatan az első nyolcban végeztek. Az EB ismét egy kis átszervezéssel kezdődött a legfiatalabbaknak (U18), mert az asztalokat szállító repülő nem érkezett meg időben és az asztalok nem készültek el a tervezett megnyitóra. Így lettek az öt fős csoportokból négy fősek és indultak a meccsek két fordulóval később. A három továbbjutó helyett pedig csak ketten mentek tovább. Révész Bulcsú és Horváth Attila is nyert meccset de az sajnos nem volt elég a továbbjutáshoz. Elnézve az indulókat, nehéz volt elhinni, hogy tényleg mindenki 18 év alatti… gondoljunk csak Jackson Page-re, aki aztán parádés játékkal meg is nyerte az Európa Bajnokságot.

Az U21-es versenyre megérkezett Kiss Balázs is. Mindenki nyert mérkőzést,  Attila kettőt is, így ő továbbjutott az egyenes kieséses szakaszba, ahol első körben rögtön Jackson Page lett az ellenfele. Page tempójáról csak annyit, hogy volt asztal, ahol még egyetlen golyót sem löktek le de Attila és Page eredményjelzője már 2:0-át mutatott. Itt Attila megrázta magát és nagyon koncentrált játékkal kiegyenlített. Innentől már Page is lassított és bizony küzdenie kellett a 4:2-es győzelemért. Attila az EB alatt öt 50+-os breaket lökött és a saját breakrekordját is kétszer megjavította (78 és 82). A 11 éves Bulcsú is nagyon közel volt az ötvenhez, 47-es breaket lökött az óriási tehetségnek tartott angol Sean Maddocks ellen.

Jackson Page és Horváth Attila

A felnőtt EB válogatott csapata Fenyvesi Zsoltból, Horváth Attilából, Berghold Somából, Babecz Balázsból és Csurgó Balázsból állt. Csurgó Balázs és Attila nyert egy-egy meccset és még egy meccsük nagyon szoros volt, de nem lett meg a továbbjutás. Zsolt viszont két győzelemmel csoportharmadikként tovább menetelt. A csoportmeccsek során Zsolt meglökte első EB százasát, 102 ponttal.  Az első egyenes kieséses meccsét a legjobb 81 között a skót William Thomson ellen játszotta, és könnyedén, 4:1 arányban nyerte. A magyar snooker történetében először nyert magyar játékos meccset az egyenes kieséses szakaszban. Ezután az ír Brendan O`Donoghue következett, aki a profik között is megmérettette már magát anno, 2012-ben döntőt játszott az EB-én és most is az elődöntőig jutott. A mérkőzés magas színvonalát mutatja az ír által lökött két százas break és a döntő frame, amit végül az ír nyert meg. Gratulálunk Zsolt!

És ne feledkezzünk meg a két magyar bírónkról: Almási Gergő és Palásti Péter először vezetett nemzetközi mérkőzéseket. Munkájukat hiba nélkül, rendkívül magas színvonalon látták el. Ez feltűnt az EBSA elnökének, Maxime Cassisnek is, aki az ősszel alakult World Snooker Federation elnökségi tagja is és személyesen hívta meg Gergőt és Pétert a márciusi máltai világversenyre. Lehet egy ilyen meghívásra nemet mondani? Természetesen nem, így bő két hét múlva magyar résztvevőkkel indul a WSF első versenye.

Visszatérve a harmadik pontszerző eseményeire. Ismét nagyon változatos és küzdelmes meccsek zajlottak. A legtöbb esetben bejött a papírforma, Babecz Balázs második körös veresége volt csak meglepetés. Andrejszki Norbert Varga Pétert verte, de a következő körben ő is búcsúzott Révész Bulcsú által, akit csak Fenyvesi Zsolt tudott megállítani. Balaskó Mihály hosszú és pontos lökéseire ismét rácsodálkozhattunk. Misit izgalmas csatában Kiss Balázs verte meg a legjobb nyolc között, 0:2-es hátrányból fordítva egy drámaian szerencsés rózsával. Kiss Balázs Geszosz Péter ellen is ugyanilyen hátrányból állt fel. Vass Norbi újra magabiztosan menetelt és elődöntőt játszott Horváth Attilával (0:3), míg a másik ágon Kiss Balázs és Fenyvesi Zsolt állt egymással szemben (1:3).

A döntőt Zsolt és Attila játszotta, és Zsolt gazdagodott egy újabb pontszerző trófeával (3:1). Nem kérdés, hogy megérdemelte, hisz négy 50+-os breaket írtak be a neve mellé: 50, 52, 52 és 79.  A harmadik hely pedig Vass Norbié lett.A vigaszágon 12-en neveztek. A döntőben kemény küzdelemben Winkler Péter győzte le Berkecz Andrást és könyvelt el ezzel 50 pontot (2:0). Márciusban nem kerül megrendezésre pontszerző verseny, de a hölgyek, a fiatalok és a 40 feletti játékosok 17-én és 18-án megküzdenek a magyar bajnoki címért. A negyedik pontszerző verseny április elején várja a versenyzőket.

A kupák és fontos dolgok a háttérben