2018. Senior Országos Bajnokság

A bajnok: Vantara Pál

Az Országos Senior Snooker Bajnokság 2018. 03. 17-18-án került megrendezésre a szakági versenyek állandó helyszínén, a Terminál Snooker Klubban. 20 versenyző nevezett. Az első napon 4 ötfős csoportban körmérkőzések döntötték el, hogy ki jut a kieséses szakaszba, a legjobb nyolc közé. Az 1. csoport résztvevői között indult Horváth Tibor, a mezőny legidősebb és Várady Emese a mezőny egyetlen hölgy játékosa. És, hogy azonnal egy érdekességgel kezdjük. Emese – Vantara Pál mögött – másodikként jutott tovább a csoportból. A legszorosabb verseny a 4. csoportban alakult ki, ahol a több nyert frame döntött az egyaránt 3 győzelmet aratott Varga Péter, Wéber Gábor és Zemmel János között. Wéber Gábornak nem kedvezett a szerencse. Egyetlen frame különbséggel csúszott le a kieséses szakaszról. Ennek a csoportnak a mérkőzésein született a verseny legnagyobb breakje (70), melyet Varga Péter lökött. A 2. csoportból négy győzelemmel élen végző Hámori Balázs, a 3. csoportból frame vesztés nélkül Balaskó Mihály jutott a nyolc közé.  A negyeddöntőben Vantara Pál  Zemmel Jánost, Varga Péter Pintér Tibort búcsúztatta 3-1 arányú győzelemmel. Az eddig remeklő Várady Emesét Balaskó Mihály 3-0-ra győzte le. Az egyetlen hosszabbra nyúló mérkőzésen Hámori Balázs nyert Winkler Péter ellen 3-1 arányban.

A Vantara-Hámori elődöntőben egyetlen szoros frame volt, melyet a fekete golyó döntött el, és ahogyan a másik hármat, ezt is Vantara Pál nyerte! A Balaskó Varga elődöntő szorosabbra sikerült. Balaskó Mihály fergetegesen kezdett, majd fokozatosan adott egyre több lehetőséget Vargának.  A mérkőzés utolsó mozzanata egy fekete golyó belökése volt. A probléma az volt ezzel a lökéssel, hogy a golyónak, a zöld oldali fekete zsebben kellett volna végeznie, hiszen a fekete golyó nagyjából a helyén volt a fehér meg tőle 20 centire. Az elhibázott lökés után Varga már el is fordult az asztaltól nem értve, hogyan is hagyhatta ezt ki. Eközben a jelenlévők elképedve nézték, ahogy a golyó remek drámai érzékről tanúskodva, hosszú – közel 4 méter - vánszorgást követően a sárga lyuk előtt egy pillanatra megállva tétován és csendben eltöprengett a világ dolgairól mielőtt leesett volna, és ezzel megmentette Varga Pétert a döntő frame-től.

A Varga Péter elleni döntőben Vantara Pál játéka dominált, aki elsősorban a taktikai szempontból izgalmas mérkőzésen érvényesítette azokat a játékelemeket, melyekben nemzetközi mércével is magas szinten áll. Remek biztonsági játékkal, a kulcsfontosságú golyók belökésével oldotta meg a feladatot. A 3. frame-ben egy hibátlan blackball game során esélyt sem adott ellenfelének, hogy a fekete golyót belökhesse. Vantara Pál 3-1 arányú győzelmével megérdemelten nyerte a 2018-as Senior Bajnokságot. A harmadik helyen a Hámori Balázst a bronzmeccsen legyőző Balaskó Mihály végzett.