HAZAMENTEK A LEGÉNYEK...

Horváth Attila G. nyerte az első Fisher Klíma Nemzetközi Snooker Versenyt

2018. április 29-én a Terminal Snooker Klubban, a KÖKI-ben befejeződött az első hazai szervezésű és rendezésű nemzetközi snooker verseny. A 40 résztvevőből 24-en érkeztek külföldről. Mindannyian állították, hogy mindenképpen eljönnének újból, amennyiben hasonló versenyt szerveznek Budapesten. Az elért eredményektől függetlenül kiválóan érezték magukat, elégedettek voltak a szervezéssel és a vendéglátással. Remélhetőleg a verseny névadó támogatójának szándéka - hogy ennek a szép játéknak a hazai fejlődéséhez segítséget nyújt - a továbbiakban is megmarad.

Az összesen hatvan csoportmérkőzés után 20 fő folytatta a versenyt szombaton és vasárnap a verseny kieséses szakaszában. Szombaton rendkívül izgalmas, szoros mérkőzések mellett voltak viszonylag egyoldalú találkozók is. A szombati 16 mérkőzésből hét 3-2-re, hat pedig 3-0-ra végződött. A döntő frame-es találkozók közül több is drámai körülmények között zárult. Lorin Druta és Berghold Soma mérkőzése az utolsó, a fekete golyó belökésén múlott. Végül nem a fekete golyó, hanem a fehér döntött, amikor Druta lökéséneél a fekete fennmaradt, viszont a fehér a zsebbe került. Anton Kazakov igen ifjú, 13 éves játékos Ukrajnából két 3-2 arányú mérkőzést is játszott. Az egyiket megnyerte Andrejszki Norbert ellen. A másikat elvesztette Vantara Pál ellen. A Vantara elleni mérkőzésen az ukrán 0-2 ről állt fel és nagyon szép játékkal, többek között egy 56-os break-kel egyenlített. A döntő frame-et Vantara Pál taktikus játékkal megoldotta. Generációs csata, sőt mester és tanítvány volt a verseny egyik legidősebb és legfiatalabb játékosának küzdelme. A mérkőzésen Révész Bulcsú, a 11 éves hazai tehetség és értelemszerűen a fiatalabb játékos 0-2 ről fordított Varga Péter ellen. Izgalmas mérkőzés volt melynek végén Varga nagyon nehéz snooker állásokat hagyott, de Révész a legnehezebbeket is megoldotta és végül továbbjutott. Az esti mérkőzése már nem sikerült ilyen jól Vantara Pál ellen. Vantara 3-0 –ra nyerte a mérkőzést és így Fenyvesivel találkozhatott az elődöntőben.

Vantara Pál, Pintér Tibor  és Fenyvesi Zsolt

 

Daniel Mily Csehországból szintén két 3-2-es mérkőzést is játszott szombaton. Az egyiket Hámori Balázs ellen, másikat honfitársa és a végső győzelemre is esélyesnek tartott Lukas Krenek ellen. Ez utóbbi ütközet éjfél után ért véget és Daniel Mily nyert, hiába lökött ellenfele a második frame-ben egy 69-es break-et. Egy nagy break-kel csak egy frame-et lehet megnyerni és azokból Daniel viszont többet nyert így ő jutott az elődöntőbe. Fenyvesi Zsolt és Horváth Attila G. viszonylag könnyű győzelmeket aratva jutottak el az elődöntőig, ahol Fenyvesi Vantarával, Horváth pedig Mily-vel találkozott.

Daniel Mily, Bátori Gábor és Horváth Attila G.

A Fenyvesi-Vantara találkozó 2-2 ig hozott szoros küzdelmet, az utolsó két frame-et azonban nagy fölénnyel nyerte Zsolt. Horváth Attila a mérkőzést 4-0 arányban, különösebb nehézség nélkül hozta Mily ellen, aki egy kicsit fáradtabban játszott, vélhetően az előző nap megpróbáltatásai miatt. A döntőben a versenyen két legjobban szereplő játékos került teljesen megérdemelten. Attila 1 frame-et, Zsolt pedig 3-at vesztett 6 mérkőzés alatt. Az esélyesebbnek Fenyvesi számított, hiszen eddig csak egyszer vesztett mérkőzést Horváth ellen. A mérkőzéseik az utóbbi időben jellemzően taktikai csatába torkollottak, és most sem történt ez másképpen. Nagy break-ek nem születtek, de izgalmas és magas színvonalú stratégiai küzdelem zajlott a zöld posztón. 1-1 után Attila kerekedett felül és folyamatos koncentrációval, fölösleges kockázatot nem vállalva, kifejezetten okos játékkal 4-1 arányban nyerte meg a mérkőzést, egyben az első Fisher Klíma Snooker Kupát. Az eredmény különlegesen szép ajándék a 15-ik születésnapját a verseny másnapján ünneplő Horváth Attilá-nak, akit  az egész versenyen nyújtott teljesítményéért ultra nagy elismerés illet.

A bajnok: Hováth Attila Gergely

A versenyen összesen 14 ötven fölötti break született, a legnagyobbat Fenyvesi Zsolt és Lukas Krenek lökte, mindketten egy 69-est. A break listán a 3-4. helyen zárt a két még serdülő korba is alig ért Révész Bulcsú, aki 62-őt és Anton Kazakov, aki 56-t lökött a román Claudiu Ilea-al holtversenyben. Jövőre lehet, és reménykedünk is benne, hogy ezek a snooker iránt rendkívül elkötelezett szorgalmas fiatalok uralják már a mezőnyt. Az első lépés ebbe az irányba már megtörtént, hiszen aki ezen a versenyen a trónra ült, éppen csak most lett 15 éves.