VI. Pontszerző Verseny Eseményei

Elkészült a félévi bizonyítvány

 

A hatodik pontszerző végzetével elérkeztünk az évad feléhez.  Jöhet a nyári szünet. A szeptemberi folytatásig már csak a Mesterek Tornája fogja megizzasztani a mezőny elejét.

A pontszerzőn indult játékosok már el is kezdték a felkészülést a magyar Mastersre, legalábbis abban a tekintetben, hogy miként kell küzdeni, ha nagyon meleg van. Hiába a remek klíma és a levegőztetés a Snooker Terminálban, a fiúknak és a lányoknak az ellenfeleken kívül a hirtelen jött párás meleggel is meg kellett küzdeniük, mert az asztalok környékén a technika nem bírt a hőséggel. A versenyigazgató ezért engedélyezte a mellény mellőzését ezen a versenyen.

A harmincötödik induló nem a hőség miatt verejtékezett, hanem a láz és a kiütések verték le a lábáról. Révész Bulcsút a bárányhimlő akadályozta meg az indulásban.

Bekk László tecnikai segítségének köszönhetően a két bekamerázott asztal minden meccse követhető volt élőben az interneten keresztül, illetve utólag is visszanézhető.

A hatodik pontszerzőn nem volt kiemelés, így Fortuna már szombatra is sorsolt izgalmas és szoros meccseket. Döntő frame-s mérkőzésen búcsúztatta Hildebrand Péter Kránicz Lajost, Varga Attila Almási Gergőt és Babecz Balázs Szabó Viktort. Már az első nap délutánján találkozott Vantara Pál és Fenyvesi  Zsolt is. A rangadót most Fenyvesi nyerte 3:1 arányban. A legjobb 16 között nem volt döntő frame-s mérkőzés, aránylag simán jutott a vasárnapi legjobb nyolcba Hámori Balázs, Horváth Attila, Varga Péter és Palásti Péter (Palásti Péter legjobb eredménye ez, mióta újrakezdte a játékot), Fenyvesi Zsolt, Mirk Tibor, Andrejszki Norbert és Dudás Tamás.

 

Palásti Péter

 

Dudás Tamás első pontszerzőjén indult és rögtön a legjobb nyolcba jutott, ahol Andrejszki Norbert csak szoros, döntő frame-s mérkőzésen tudta őt megállítani. Ki ez a fiatalember? Dudás Tamás 17 éves. A Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium tizenegyedik évfolyamának tanulója. Tíz évesen kezdett el érdeklődni a snooker iránt, ekkortájt vett is egy-két órát Pénzes Lászlótól. Bő fél éve kezdte újra a tanulást, megmaradva régi mesterénél. Gyakorolni otthon, egy kisebb asztalon vagy a Goldban szokott. Legnagyobb gyakorló break-je kicsivel 70 pont alatt van, míg edzőmeccsen 39 pont a rekord. Tamás játékát figyelve biztosak lehetünk benne, hogy ezek a egyéni maximumok hamar a múlté lesznek. Játékos példaképe Mark Selby. A snooker mellett a foci a másik kedvenc sportja, Tamás a gimnázium csapatában játszik. A mostani pontszerzős indulása csak bemelegítés volt, ősztől már komolyan gondolja a részvételt a magyar bajnokságban.

Az elődöntőkben Fenyvesi Zsolt könnyedén győzte le Andrejszki Norbertet és Horváth Attilának sem volt megerőltető a meleget nehezen viselő Varga Péter búcsúztatása. Fenyvesi a döntőre még magasabb fokozatra kapcsolt, Horváth csak az első frame-ben tudta megszorítani, ahol is black ball game-ben végül nem a fekete, hanem a zsebbe beeső fehér golyó döntött Fenyvesi javára. Ettől a ponttól kezdve már nem volt probléma a meccs sima megnyerése 3:0 arányban Fenyvesi Zsoltnak. A bronzmeccs is ugyanilyen arányban zárult, Andrejszki 3:0-re verte Vargát és hosszú idő után jutott be újra a legjobb négybe, ahol a bronzmeccses győzelmével megismételte a 2015-ös harmadik helyét.

 

Andrejszki Norbert: Na végre...

 

A vigaszág 12 indulóval, egyenes kieséses rendszerben zajlott. A döntőt Berghold Zoltán játszotta Berkecz Andrással  és Berghold nyerte a mérkőzést50+ feletti break csak kettő született ezen a pontszerző versenyen, a döntő két játékosa lökte, Horváth Attila 57, Fenyvesi Zsolt pedig 54 pontot tudott egybefűzni.

Jövő hétvégén Mesterek Tornája majd hosszú szünet következik.  Az őszi szezon az ebben a formábanelőször megrendezésre kerülő Csapat Bajnoksággal kezdődik! A csapat világbajnokság szerinti forgatókönyv alapján történik a lebonyolítás. Egy csapat 2 fő, egy mérkőzés maximum 5 frame. Mindenki  játszik mindenkivel, ez összesen 4 frame és ha szükséges a döntő frame,  az váltott lökéses páros lesz.