Túl az őszi szezon felén

Nagyszerű döntő a IX. pontszerzőn – Mérföldkő a magyar snookerben?

A VII. és a VIII. pontszerző versenyt is Fenyvesi Zsolt nyerte, ami nem számít meglepetésnek. Meglepetés volt azonban az első őszi versenyen, hogy Révész Bulcsúnak sikerült életében először legyőznie Horváth Attilát (3-1) és a Vantara Pál ellen elvesztett elődöntő után a bronzmeccsen a Csurgó Balázs legyőzésével 3. helyen végzett.  Üdítő volt látni Vantara Pál remek játékát a versenyen.  Framevesztés nélkül jutott a döntőbe, ahol szoros csatában szenvedett 3-2 arányú vereséget Fenyvesi Zsolt ellen.  Zsolt egyébként három 50 feletti breaket is lökött a versenyen. A vigaszágat Bóna István nyerte. A 8. pontszerző legváratlanabb eseménye talán az volt, hogy Balaskó Mihály 3-2 arányban, drámai küzdelemben nyert Horváth Attila ellen. Balaskó Misi mindenkit elkap legalább egyszer az életben. Kiemelendő volt Babecz Balázs és Vass Norbert csatája, melyet az előbbi nyert 3-2-re. Fenyvesi – Vantara döntő megismétlődött, de ez már sokkal egyértelműbben dőlt el Zsolt javára. 3-0 lett a végeredmény. Zsolt a versenyen két 50 fölöttit lökött, a vigaszágat pedig Kovács Roland nyerte.

41 nevezővel rajtolt el a IX. pontszerző verseny november első hétvégéjén. Több új arcot is láttunk az asztalok körül tevékenykedni, ők a legutóbbi bíróképzés sikeres végzősei: Kovács M. Veronika, Koszó Éva, Tolner Ferenc és Kovács László – akik Almási Gergő lektorálásával több mérkőzést is sikerrel levezettek.

Ez a forduló kiemeléses volt. Vantara Pál kivételével mindenki indult a ranglista elejéről, az utolsó kedvezményezett így Andrejszki Norbert volt. Nyolcuk közül csak hatan tudtak tovább menetelni, Vass Norbi 3-0-ra legyőzte Révész Bulcsút míg Andrejszki Norbert igencsak szoros csatában maradt alul Mirk Tiborral szemben. Dudás Tamás most nem okozott gondot Fenyvesi Zsoltnak, mint ahogy Babecz Balázs is 3-0-val jutott tovább Varga Péterrel szemben. Varga Attila kicsit megnehezítette Berghold Soma dolgát, döntő játszma juttatta tovább csak a kis Bergholdot. A nagybácsi, Berghold Zoltán egy frame-t tudott elcsenni Csurgó Balázstól, míg névrokona, Hámori Balázs nem kegyelmezett Pintér Tibornak. Horváth Attila is könnyedén vette az első akadályt Szabó Viktor ellen. A legjobb 16 közé Steven Anthony, Hódosy Márk, Geszosz Péter, Gróf András, Berkecz András, Almási Gergő, Papp György és Laczó Tibor jutott még be. A 16 között is akadt még meglepetés, taktikus játékkal Laczó Tibor döntő játszmában legyőzte Csurgó Balázst. Vasárnap a legjobb nyolc között egyetlen szoros meccs volt csak, Hámori Balázs és Berghold Soma kiélezett mérkőzést játszott, ahol végül Berghold tudott győzedelmeskedni. Fenyvesi, Vass és Horváth jutott az elődöntőbe, ahol Fenyvesi ismét framevesztés nélkül nyert. Berghold Soma pedig a harmadik döntő frames meccsét játszotta le, de most ő maradt alul. A bronzmeccsen Berghold ismét döntő játszmás mérkőzést játszott Vass Norbi ellen és begyűjtötte a harmadik helyért járó serleget és pontokat. A vigaszág hét nevezővel indult és egyenes kieséses rendszerben lett megrendezve. Nyertese Bóna István lett.

Fenyvesi Zsolt a budapesti Challenge versenyre készül már hetek óta, és formáját látva bizony aggódhatnak a főleg a csatorna túloldaláról érkező játékosok, akik a profivá válásért küzdenek. A kétnapos verseny során Fenyvesi hat 50 feletti break-et lökött. Erre a listára rajta kívül csak Horváth Attila tudott most feliratkozni, két 50 feletti sorozattal. Nem csoda hát, hogy ők ketten álltak a döntő asztalnál. A mérkőzés magas színvonalú játékot hozott és Fenyvesi Zsolt nyert 3-1 arányban.  Fenyvesi és Horváth az elmúlt két évben többször küzdött már meg egymás ellen, általában lassú és taktikus, sok biztonsági játékot tartalmazó mérkőzésen. Most is hasonló meccsre készült szinte mindenki. Mégsem ez történt. Mindkét játékos korszerű, eredményes, önbizalommal teli, támadó snookert játszott. Attilát külön dicséret illeti a változtatásért, és gratuláció a versenyen lökött eddigi legnagyobb breakjéhez. A Terminal Snooker Star asztalainak egy évet kellett várniuk, hogy versenyen százas break-kel jutalmazzák meg őket. Megérte azonban a várakozás, hisz a döntőben, gyors egymásutánban kettőt is kaptak: Horváth Attila 106, Fenyvesi Zsolt 111. Zsolt breakje 136 is lehetett volna, ha nem hibázza el a színeseknél a tulajdonképpen könnyű zöldet és végiglöki az asztalt. Megdönthette volna az eddigi legmagasabb hivatalos magyar verseny breaket is (Kojsza Zoltán 127).

Almási Gergőnek, a döntő játékvezetőjének beszámolója:

"Nagyon hálás vagyok a lehetőségért, hogy a döntőt én vezethettem, hatalmas élmény volt! Támadójáték tekintetében ennél eredményesebb és profibban lejátszott mérkőzést nem láttam még soha a magyar mezőnyben. Az egymást követő százas breakek hihetetlen hangulatot teremtettek, senki sem mert pisszenni sem közben, a nézők egyre csak gyűltek, ahogy egyre sanszosabb lett, hogy bizony itt nem fog hibázni a játékos, annyira flowban van. Nemzetközi mezőnyben is megilleti a taps a 100 feletti breakeket, minden szinten! Ez egy vitathatatlan mércéje egy játékos tudásának és koncentráló képességének. Mondhatjuk, hogy egy ilyen mérkőzést a tévében is színvonalasnak aposztrofálnak, úgy fest valami komolyabban elkezdődött a magyar snooker életében. Köszönjük Zsoltinak és Attilának, hogy a párharcaik keretében ilyesmit tapasztalhatunk meg, le a kalappal mindkettőjük előtt! Továbbá bízzunk benne, hogy ezek az eredmények segítik majd a további utánpótlás kedvének meghozatalát és hamarosan bővül a Zsoltit, Attilát kihívók köre is, ennek a színvonalnak köszönhetően!”