Negyedévi összefoglaló a hazai snooker eseményeiről

Elhúztak a mezőnytől a tizenévesek..

Sok minden történt idén. Lezajlott 4 pontszerző verseny. Élversenyzőink, játékvezetőink elismerésre méltóan képviselték hazánkat az eilati Európa Bajnokságon Izraelben. Megrendezésre került a Terminal Snooker Klubban az első Heineken Senior Open verseny és lezajlott az első saját fejlesztésű, - kifejezetten ünnepekre tartogatott - Piros-Fehér- Zöld hobby verseny március 15-én. Mindezek mellett rendszeresen zajlanak  a vasárnapi 6 piros golyós versenyek, az Ötker SK amatőr bajnoksága és a keszthelyi csütörtök-pénteki nyílt verseny. Ne feledkezzünk meg a tehetségkutató - toborzó Workshopról sem, ahol akkreditált snooker oktatók segítettek az érdeklődőknek a játék alapjainak elsajátításában. Szóval mindig történik valami.

Beszámolónkban most a pontszerzőket elemeznénk röviden. Talán érdemes azzal kezdeni, hogy a világ nagyot változott idén. A hétszeres magyar bajnok, Fenyvesi Zsolt a hazai versenyeken való remek szereplésnél magasabb célokat tűzött ki maga elé. Szeretné kipróbálni magát a félprofi, esetleg profi versenyzők világában. Ehhez egész biztosan szükséges a környezetváltozás, mert itthon sajnos a fejlődésnek meg vannak a korlátai. Megfelelő és változatos kihívás hiányában szinte lehetetlen tovább lépni. Zsolt ezért most Angliában indul versenyeken, a Sheffieldben működő Snooker Akadémián gyakorol. Részt vett a Challenge Tour sorozaton és indul majd a WPBSA Q-School versenyein is. Mindez rendkívül sok kitartást, munkát és komoly anyagi áldozatokat igényel. Sok sikert kívánunk ehhez Zsoltnak!

Az itthoni versenyek kimenetelét a korábbi ranglista vezető átmeneti távolléte kissé átalakította. 2018-ban a legtöbb döntő résztvevője Fenyvesi Zsolt mellett Horváth Attila volt. Kettejük csatáiba néha-néha Vantara Pál tudott közbeszólni. 2019-ben, az első versenyt követően Vantara Pál úgy döntött, hogy nem indul a hazai pontszerzőkön, így a két kiemelkedő tizenéves vette át a vezető szerepet: a 15 éves Horváth Attila és a 12 éves Révész Bulcsú. Bulcsú 2018-ban még nem játszott döntőt.  

2019 első pontszerző döntőjét az idősebbik tinédzser játszotta Vass Norbert ellen és döntő frame-ben, egy 50-es clearance-el, hátrányból nyerte azt. A második, harmadik és negyedik versenyen már Horváth-Révész döntők zajlottak. Ezek közül az első kettőt - különösen a 3. pontszerző döntőjét - Attila magabiztosan nyerte. Horváth Attila ekkor már zsinórban hét versenyen játszott döntőt és összesen négy pontszerző győzelme volt.

A IV. pontszerző döntő is úgy indult, hogy Attila nyerte az első framet. A küzdelmesre sikerült másodikat azonban Bulcsúnak sikerült elcsípnie. Ettől egyre magabiztosabbá vált és a következő megnyert frame után sem zavarodott össze a lehetőségtől. Végül remek játékkal biztosította be első győzelmét magyar pontszerző versenyeken. A megérdemelt győzelem mellett meg kell jegyezni, hogy az idei versenyek mindegyikén lökött Bulcsú legalább három 50 feletti breaket a legutóbbin egy 85-öst és egy 106-ost. Ebben a tekintetben is kiemelkedőt nyújtott.  Révész Bulcsú fejlődése látványos, játéka élvezetes, csak dicsérően lehet róla beszélni, és aki ráadásul egy igazán szimpatikus „kisgyerek”. Különös tréfája a sorsnak, hogy Attila elvesztette ugyan ezt a döntőt és most már nem ő a legifjabb pontszerző nyertes, viszont  ő a magyar snooker történetének legfiatalabb ranglista vezetője. Reméljük ez a két versenyző még sok örömet szerez majd nekünk.

No de nem csak a két ifjoncból áll a világ, bár a magyar snooker jövőjét alapvetően ők jelentik. Igen szoros mezőny alakult ki a jelenlegi 5-16-ik helyezettek között. Versenyről versenyre változnak a helyezések. Egy-két jó eredménnyel záruló pontszerző és be lehet kerülni a legjobb 8-ba. Így történt ez Andrejszki Norberttel és Varga Péterrel is. Egyébként a kiegyenlített teljesítményt mutatja az is, hogy 5. és 8. helyezettek között mindössze 45 pont különbség van (1160 és 1205). Könnyen változhat a helyzet, akár már a következő kiemelés nélküli versenyen. A már említett Andrejszkin és Vargán kívül elődöntőt játszott még az idei négy pontszerzőn Vantara Pál, Balaskó Mihály, Babecz Balázs, Berghold Soma, Morvay Balázs és Mirk Tibor is. Tehát minden versenyen másvalaki jutott el az elődöntőig. Döntőhöz nagyon közel állt még Berghold Soma, aki a 4. pontszerzőn 2-0-ra vezetett Horváth Attila ellen az elődöntőben, de Attilának végül sikerült megfordítania a mérkőzést . A második vonalban nem borítékolhatóak az eredmények, sosem lehet tudni, hogy kinek lesz jobb napja és ki jut a legtovább a versenyen.

Mi vár ránk a közeljövőben? A következő 2 pontszerzőt követi május végén a 6 golyós-, Női-, Senior- és csapat EB Belgrádban, valamint a hazai Mesterek Tornája. Április 11-14 között kerül megrendezésre a II. Fisher Klíma Snooker Kupa, ahol most már bizonyosan 29 külföldi játékos és 15 magyar vesz részt. Május 4-én ismét tehetség-toborzó Workshopot tartunk. Az ezt követő héten a Vienna Open amatőr-profi versenyen Fenyvesi, Horváth és Révész is indul, játékvezetőink közül pedig Bátori Gábor képviseli hazánkat. Áprilisban-májusban pedig ismét itt a snooker világbajnokság, egyelőre magyar profi játékos nélkül. De ki tudja, mit hoz majd a jövő?