Húsvéti tűzharc Győrben!

A győri Pólus Snooker Club tagjai - kísérleti és hagyományteremtő jelleggel - húsvéti Shootout- magyarra fordítva -tűzharc snooker versenyt rendeztek.

A szabályokat a tv-ben látott VB-hez hasonlóan határozták meg: minden mérkőzés 1 frame-ig tart, a játékidő 10 perc futó órával, a teljes frame során minden lökést 15 másodpercen belül végre kell hajtani (itt eltértek a "profi" szabályoktól, ahol az  első 5 perc után csak 10 mp van egy lökésre), minden hiba után a pont-büntetés mellett "golyó a kézben", snookert csak falról, vagy másik golyó érintésével lehet adni (tilos a "ragasztás").
A verseny tapasztalatai:
- A versenyen 6 résztvevő volt, így mindenki játszott mindenkivel (körmérkőzés). Ez összesen 15 meccset jelentett, ami kb. 3 és fél órát vett igénybe.
- A technikai hátteret egy digitális eredményjelző és egy közepes képernyős TV jelentette, amire bluetooht-on keresztül feltették az internetről letölthető - direkt erre a célra kifejlesztett - órát.
- Zsűri: a tapasztalat azt mutatta, hogy a korrekt lebonyolításhoz 3 segítőre van szükség: 1 játékvezető, 1 eredményjelző kezelő, 1 versenyóra kezelő. A játékvezetői feladatokat ezúttal a várakozó játékosok látták el.
- a mérkőzések szakmai szempontból nagyon tanulságosak voltak: gyorsan kellett jó döntéseket hozni, pontos lökéseket kellett végrehajtani rövid előkészület után, az esetleges hibáknak nagyobb jelentősége volt a "golyó a kézben" szabály miatt.
Összefoglalva:
Nagyon "pörgős", izgalmas versenyforma ami szórakoztató a játékosoknak és a nézőknek egyaránt.
A lebonyolítás szempontjából könnyebbség, hogy a rögzített játékidő miatt jó tervezhető az időbeosztás és a verseny befejezése.
A pozitív tapasztalatok alapján javasoljuk egy nagyobb szabású teszt-verseny, majd a későbbiekben egy OB megrendezését.

Dr.Zakariás Géza
Pólus Snooker Club-Győr