II. országos 6 piros golyós verseny

Fenyvesi Zsolt újra országos bajnok

Általában a 6 piros golyós snookert kevésbé veszik komolyan a versenyzők, mert a játékerőben lévő különbség nem mutatkozik meg olyan mértékben, mint a 15 golyós snookerben. Jól mutatja ezt az is, hogy a 2010 óta megrendezésre kerülő Six-red World Championship bajnokai közötti sikerlistát Mark Davis és Stephen Maguire két győzelemmel, és Ricky Walden 1 győzelemmel és két második helyezéssel vezetik. Thepchaiya Un-Nooh is kétszer döntőzött és egyet meg is nyert. Ott szerepelnek a bajnokok között azok is, akik bár közel voltak, de mégsem nyertek „igazi” világbajnokságot. Ilyen többek között Ding Junhui, Jimmy White, Kyren Wilson, Barry Hawkins. A többi 6 golyós világbajnok megnyerte a profi világbajnokságot is. Valószínűleg sosem lesz olyan népszerű játék, mint az eredeti snooker, de egy kifejezetten pörgős érdekes játék, melynek komoly mélységei vannak.

A rövid nemzetközi kitekintés azért fontos, mert megmutatja, hogy ebben a játékban a kevésbé esélyesek számára is megnyílik a lehetőség egy jobb eredmény elérésére. Eddig Magyarországon ez volt a második hivatalos 6 piros golyós országos bajnokság. Az elsőt 2019-ben Horváth Attila nyerte egy fantasztikus döntőben Révész Bulcsú ellen.

2020. szeptember 12-13-án, a Terminal Snooker Klubban került megrendezésre az idei 6 Piros Golyós Országos Bajnokság. Az első napon a csoportmérkőzéseken lehetett kivívni a nyolc közé jutást. A 20 résztvevő egész napos küzdelemben, 4 csoportban, körmérkőzésekkel döntötte el ezt. A második napon Fenyvesi Zsolt Baló Richárddal, Hámori Balázs Várady Emesével, Babecz Balázs Csurgó Balázzsal, Révész Bulcsú Varga Péterrel játszott. A negyeddöntőkben egyetlen meglepetés született. Varga Péter 4-3 arányban nyert Révész Bulcsú ellen. Ehhez arra volt szükség, hogy Bulcsú messze tudása alatt játsszon és Vargának meg az átlagnál jobban menjen a játék. Ezután régi riválisával Hámori Balázzsal kellett megküzdenie. A két versenyző közel 30 éve csap össze időről időre. Nagyon hasonlóak az elért eredményeik és ezért nem lehetett megjósolni, hogy ki jut el a döntőig. Ezúttal ez Varga Péternek sikerült szoros küzdelemben. A 4-1-es győzelem megtévesztő, mert szinte mindegyik frame egy-egy golyón múlott. 

Fenyvesi Zsolt mérkőzéseiről elmondható, hogy remek, magabiztos és rendkívül tudatos játékkal ért el a döntőig. Az elődöntőben is 4-0 arányban nyert Csurgó Balázs ellen. A döntőben is kiválóan játszott és 6-2 arányban meg is nyerte. A versenyen lejátszott 28 frame-ből mindössze kettőt vesztett el, imponáló teljesítményt nyújtott.  Ezzel a győzelemmel a 7 országos bajnoki címéhez begyűjtötte a 6 golyós bajnoki címet is. Ennek a bajnoki címnek, a nyújtott játéknak az üzenete az, hogy a 2019-ben elvesztett OB döntő után Zsolt idén vissza akarja szerezni a nagy vándorserleget is.